top of page
Ara

Neden kurumsal bir derginiz olmalı?

Kurumsal dergiler, birçok marka tarafından etkili bir marka iletişim aracı olarak kullanılıyor. Peki ama neden? Kurumsal bir dergi, bir firmaya bir markaya neler katabilir? Bu yazımızda firmaların, kurumsal bir dergi ile neler elde edebileceğini inceleyeceğiz.


Kurumsal dergilerde bütün kontrol sizdedir.


Çok temel düzeyde, kurumsal dergilerin firmalara yaratacağı katma değeri; marka bütünselliği, ürün ve hizmetlerin tanıtımı, hedef kitle ile yeni ve farklı bir iletişim kanalı sağlanması olarak ifade etmek mümkün. Kurumsal bir dergi çıkarmak, şirket açısından önemli bir karar. Bunun için uzun vadeli bir bakış açısı gerekiyor. Elbette ki “dergi” kurum açısından bir maliyet unsuru. Ancak doğru kurgulandığında, etkili bir içerik sunulduğunda sağladığı faydaları başka kanallarda elde etmenin maliyeti çok daha yüksek. 



Marka bütünselliği

Kurumsal bir dergi ile markanızı oluşturan çok farklı unsurları, tek bir çatı altında bütünselleştirebilirsiniz. Dergi, markanızın bir bütün olarak hedef kitleye en iyi şekilde yansıtılması için kullanabileceğiniz çok etkili bir araçtır ve bu yolla, firmanızın veya markanızın ilgili olduğu alanlar başta olmak üzere, ulaşmak istediğiniz kitlelere yönelik bütün mesajlarınızı, bir kısıtlama olmadan en doğru şekilde aktarma imkânını bulursunuz.

 

Markaların konumlandırılmasında kurum için bir odak noktası sağlama ve kurumun faaliyet gösterdiği sektörün sesi olma görevini üstlenen kurumsal dergiler, işletmenizi ve markanızı ne şekilde konumlandırmak istediğinize yönelik somut bir çerçeve belirlemenize yardımcı olur.


Kurum için odak noktası olarak “kurumsal dergi”

Markanız ve işletmenizle ilgili kurumsal bir yayın çıkarmak, misyonunuzun gerçekçi kalmasına yardımcı olur ve ekibinizi bu hedef doğrultusunda bir arada tutar. Kendi kurumsal dergisine sahip olan şirketler, çalışanlarını ve diğer paydaşlarını şirketin planlamaları ve diğer gerekli konular hakkında bilgilendirmek için yayınlarını etkin bir şekilde kullanabilmektedir. Şirket çalışanlarının, doğrudan şirketin hedefleri ile bağlantılı konularda veya diğer alanlarda başarıları ile dergide yer alması, aidiyet ve dayanışma duygusunun gelişmesine yardımcı olur.

 

Sektörün sesi olarak “kurumsal dergi”

Kurumsal dergiler, bir firmanın veya bir markanın sesi olarak yayın hayatına başlayıp bir süre sonra sektör genelinde otoriteye dönüşebilmektedir. Dergide sektöre ilişkin düzenli içeriklerin yayımlanması, kurumun bir düşünce lideri olarak sektör içindeki itibarını geliştirirken markanın meşruiyetine de katkıda bulunur.

 

Bir firma, kurumsal dergisinin böyle bir duruma erişmesini arzu ediyorsa dergiyi ele alma şeklini de ona göre planlamalıdır. Bu amaç doğrultusunda, derginin marka bağımlılığından ayrıştırılması gerekir. Ek olarak, dergide söz sahipliği konusunda firmanın tek başına hareket etmesi yerine, firmanın ana paydaşlarından oluşan bir konsorsiyum şeklinde hareket edilmesi; gerektiğinde ve uygun olduğunda sektörde yer alan diğer uzmanların, akademisyenlerin dergide yer alması faydalı olacaktır.

 

Ürün ve hizmetlerin tanıtım aracı olarak dergi

Kurumsal dergiler, işletmelerin ürün ve hizmetlerinin tanıtımı için yaratıcı bir ortam sunar. Ürün ve hizmetlerin yanı sıra güncel konulara ilişkin haberler, kitlelerin derginiz aracılığıyla işletmenizle daha fazla etkileşime girmesi için eşsiz fırsatlar yaratır. Çünkü tamamen işletme ve markayla ile ilgili içeriklere yer verilen bir dergi, geniş bir katalog olmaktan öteye gidemez ve hedef kitle ile etkileşimi de oldukça sınırlı kalır. Yaşam tarzına yönelik içerikler dergiye olan ilgiyi artırırken diğer markaların da sponsor olabilecekleri içerikler sağlar.

 

Hedef kitle ile etkileşim

Kurumsal dergiler, iletişim için yapılır. Eğer hedef kitleye ulaşmak için etkili ve yenilikçi bir yöntem arıyorsanız, kurumsal dergi bunun için uygun olabilir. Ek olarak iş ekipleri arasında dinamik ve derin bağlantıların oluşturulmasına da katkıda bulunur.

 

Kurumsal bir dergi çıkararak;

 

–       Potansiyel müşterilerinizi ve partnerlerinizi karşılayabilirsiniz.

–       Önemli şirket bilgilerini ve raporlarını paylaşabilirsiniz.

–       Yeni çalışanları bünyenize dâhil edebilirsiniz.

 

Potansiyel müşterilerinize şirketinizle ilgili sunabileceğiniz hazır bir rehberinizin olmasına ne dersiniz? Kurumsal derginiz, potansiyel müşterilerinize ve partnerlerinize onlar için neler yapabileceğinizi anlatmak için oldukça etkili bir araç olacaktır. Hayata geçirdiğiniz başarılı projeleri hedef kitlenize aktarmak için de kurumsal dergi eşsizdir. Bu paylaşımlar, sizin potansiyel partnerlerinize de kolaylıkla ulaşmanıza yardımcı olacak, onları doğrudan ilgili proje ekiplerinize yönlendirmenize olanak sağlayacaktır.

 

Şirket olarak her yılın faaliyetlerinin sonuçlarını, faaliyet raporları ile bir araya getirerek paydaşlarınıza duyurmaktasınız. Kurumsal dergi, faaliyet raporunuzun etkinliğini de artırmaya yardımcı olabilir. Faaliyetlerinizin, kurumsal dergi içinde bir konu bağlamında işlenmesi, gerçekleştirdiğiniz önemli faaliyetlerin, faaliyet raporunun uzun yapısı içinde kaybolup gitmesine engel olur ve daha ilgi çekici bir formatta hedef kitleye ulaşmasını sağlar.

 

Özellikle büyük şirketlerde, insan kaynakları bölümleri sürekli olarak kalifiye çalışan arayışı içindedir. Bunun için farklı iletişim kanalları kullanarak alanlarının en iyisi olan adaylara firmayı anlatmaya ve onların firmalarına ilgisini sağlamaya çalışırlar. Kurumsal dergi, aday çalışanların firmanızın faaliyetlerini daha yakından tanımalarına imkân tanıyarak işe alım süreçlerinizi kolaylaştırabilir. İnsan kaynaklarına ilişkin yaklaşımınızı; kurumsal derginizde şirket içi uygulama örnekleri, çalışan deneyimi, eğitim faaliyetlerinin detayları gibi farklı konu başlıkları altında işleyebilir, istihdam etmek istediğiniz kalifiye kişiler nezdinde firma imajınızı güçlendirebilirsiniz.

 

Kurumsal bir dergi çıkarmak

Kurumsal dergi çıkarmanın, işletmenizin ve markanızın stratejik planlamaları bakımından önemli bir değer olduğuna karar verdiniz ve bir kurumsal dergi çıkarmak istiyorsunuz. Ama nasıl?

 

Dikkat çekici görsellerle donatılmış, ilginç konuları işleyen kaliteli bir dergi, herkesin dikkatini rahatlıkla üzerine toplayabilir. Bunun için karar verilmesi gereken çeşitli noktalar ve atılması gereken adımlar var.



Dergi adı

Derginizin adına karar verirken şunları mutlaka aklınızda bulundurun: Bu dergi sizin markanızın vitrini olacak; kullanacağınız dergi adı hem markanıza katkıda bulunmalı hem de okuyuculara derginin içeriği konusunda bir fikir vermeli.

 

Görünüş

Daha önce bir kurumsal kimlik çalışması yaptırdıysanız, derginizin nasıl görüneceğine karar vermek kolay olacaktır. Kullanılacak renk paleti, yazı büyüklüğü ve tipi, kurumsal kimliğinize uygun olarak yapılandırılmalıdır.

 

İçerik

Dergi çıkarmaya karar verdiyseniz, muhtemelen aklınızın bir köşesinde ne tür bir içerik sunacağınıza dair bir fikir de uyanmış olabilir. Hedef kitlenizi dikkate alarak onların ilgilenebileceği makaleler, haberler, araştırmalar, güncel konular etkili görsellerle bir arada sunulmalıdır.

 

Tasarım

Bir kurumsal dergi çıkarmak için şimdiye kadar bahsedilen adımları tamamladıysanız, artık oluşturduğunuz her bir parçayı birleştirme zamanı gelmiş demektir. Oluşturulan içerikler, bu amaçla kullanılan uygulamalarda bir araya getirilip nihai ürüne dönüşür. İçerik, konu bütünlüğü dikkate alınarak önem sırasına göre düzenlenmeli ve sunulmalı; dergide görsel tutarlılık korunmalıdır.

 

Baskı

Derginizi oluşturdunuz; artık onu paylaşma zamanı. Bu noktada karar verilmesi gereken diğer önemli bir nokta, dergiyi bastıracak mısınız yoksa sadece dijital ortamda da yayımlayacaksınız? Derginizi dijital ortamda yayımlamanın sayısız avantajı var. Ek olarak basılı ortamlar artık demode gibi görülebilir ama gerçekte öyle değil. Bu aşamada, her iki ortamın da avantajlarından faydalanmayı hedefleyen bir süreç belirlemek en doğrusu. Dijital ortamda mutlaka olmalısınız; ancak öncelikle derginizi bastırmalısınız. Basılı yayınların kendine has çok önemli avantajları var. Kalıcılık ve etkinlik bunların başında geliyor.

 

Kurumsal dergi çıkarmak gibi bir düşünceniz var ancak karar veremiyor musunuz? Dergi çıkarmaya karar verdiniz ancak nasıl bir tasarımla ve ne tür bir içerikle yola çıkacağınızı bilmiyor musunuz? Kurşun Kalem, kurumsal dergi çıkarmak isteyen firmalara, sürecin en başından itibaren gerekli desteği sağlıyor. Kurum derginizi anahtar teslim olarak biz hazırlayabiliriz veya dergi çıkarma sürecinde, farklı aşamalarda size destek sağlayabiliriz.






Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page